Näin teet paikkakortit häihin itse
Haluatko kokeilla tehdä ihanat kalligrafia-paikkakortit itse ystävien dinner partyille, omiin häihin tai vaikka syksyn rapujuhlille?
Paikkakortit ovat pieniä, mutta suuri ja tärkeä osa kattausta. Usein juuri kustomoidut paikkakortit kiinnittävät vieraiden huomion ja saavat jokaisen tuntemaan itsensä tervetulleeksi ja huomioiduksi.
Olen tehnyt paikkakortteja hääpareile ja yritysjuhliin käsityönä vuodesta 2016, joten hihaan on tarttunut muutama vinkki siihen, miten paikkakorteista tehdään oikeasti kauniit ja tyylikkäät.
1. Valitse oikeanlainen kartonki
Papereita löytyy paperikaupoista, taidekaupoista ja kirjakaupoista. Vain kokeilemalla löydät omat suosikkipaperisi! Myös käyttämäsi terä ja muste vaikuttavat siihen, mikä on paras ja toimivin vaihtoehto.
Suosittelen hankkimaan erilaisia näytteitä ja testailemaan ennen lopullista paperivalintaa.
— Valitse kaunis ja mahdollisimman tukeva kartonki. Karheat, tekstuuriset pinnat ovat usein tyylikkäitä, mutta toisaalta sileälle pinnalle on helpompi kirjoittaa ja tällöin kalligrafia näyttää tasaisemmalta. Aloittelijalle suosittelen nyrkkisääntöä mitä sileämpi, sen parempi! Kokenut kalligrafia voi kokeilla villimpiäkin pintoja.
— Ota huomioon materiaalin lisäksi sen väri: miten kartonki istuu muihin pöydän stailauselementteihin, kuten lautasliinoihin, astioihin, kukkiin ja pöytäliinaan?
— Kun olet valinnut kartongin, mieti oikea määrä: Minkä kokoiset kartonkikortit haluat? Tuleeko korteista A-malliset pöydällä seisovat taitetut kortit, vai lautasliinan päällä lepäävät yksinkertaiset kortit? Jos taitat kortit A-malliseksi niin tarvitset tuplamäärän korttikartonkia.
2. Leikkaa kartonki korteiksi
Joistain askartelukaupoista on saatavilla muotoon leikattuja paikkakortteja, mutta jos olet päättänyt leikata kartongista kortit itse (tällöin on usein tarjolla kattavampi valikoima materiaaleja) niin tarvitset leikkaamiseen leikkurin tai giljotiinin. Saksilla leikkaamista en suosittele, sillä korteista tulee takuuvarmasti siistimmät kun reunat ja linjat ovat suorassa.
Esimerkiksi Fiskarsilla on hyviä, kotikäyttöön tarkoitettuja ja pieneen tilaan meneviä leikkureita.
Omat korttini leikkaan kokoon 10cm x 5,5cm – mielestäni sekä etunimi että etu+sukunimi istuu tyylikkäästi tämän kokoiseen korttiin.
3. Valitse oikeat kalligrafiatarvikkeet
Paikkakortteja varten tarvitset kartongin lisäksi kalligrafiatarvikkeet:
Hiusterä (esimerkiksi Nikko G ja Brause 361 Steno ovat hyviä aloittelijan teriä)
Kynänvarsi (suora tai oblique -varsi)
Irtomustetta (halutussa värissä)
Testaa musteen ja hiusterän toimivuus kartongin kanssa ennen korttien tekemistä. Yhteen toimivat tarvikkeet ja materiaalit löytyvät vain kokeilemalla!
— Yhdellä paperilla tietty muste saattaa valua ja toisella paperilla näyttää super hyvältä! Kokeile siis eri komboja äläkä lannistu vaikka aluksi tulisikin sotkua!
— Huokosten paperien kuidut saattavat imeä mustetta, jolloin lopputulos leviää suttuiseksi. Jos paperi on kovin pehmeää tai huokoista, myös terän kärki saattaa napata kuituja mukaansa jolloin tulee virhevetoja.
— Akryylimusteet ovat paksumpia ja omasta mielestäni hieman kömpelömpiä kuin vesiohenteiset, mutta niitä on saatavissa monissa eri väreissä, joten välillä turvaudun mielelläni niihin. Ehdottomasti paras mustebrändi on Ziller’s Ink, mutta Amsterdam Ink on Suomessa yleensä vähän helpommin saatavilla.
4. Ota kalligrafiatekniikka haltuun
Tämä nyt on sanomattakin selvää, ja totta kai voit tehdä kortit myös ihan tavallisella tekstauskäsialalla! Mutta kyllä kalligrafiakorteissa vaan on sitä jotain 😍
Modernissa kalligrafiassa olennaista on, että alaspäinvedot ovat paksumpia ja ylöspäin suuntautuvat hiusviivat ovat ohuen ohuita. Tämä viivojen rytmi ja kontrasti tuo kalligrafian suupertyylikkään ilmeen. Harjoittelemalla löydät itsellesi oikean kontrastin, käden asennon ja rytmin. Tästä postauksesta voit lukea lisää modernin kalligrafian tekniikasta.
5. Huolellinen asettelu luo viimeistellyn kokonaisuuden
Jotta lopputuloksesta tulee huoliteltu, mieti ennen kirjoittamista miten ja mihin kohtaan paperia kirjoitat nimen. Yleisin asettelu on että nimi on kortin keskellä. Tällöin tulee ottaa huomioon nimen pituus ja mielessään (tai apuviivojen/hentojen lyijykynämerkintöjen/laserlinjaajan avulla) sommitella nimi ensin kortin keskelle ennen aloittamista. Jos aloittaa liian alusta tai liian keskeltä, nimi ei tule keskitetysti vaan nojaa jompaan kumpaan reunaan.
— Vinkki nimen keskittämiseen: laske, montako kirjainta nimessä on ja hahmottele sana keskelle korttia niin, että keskimmäinen kirjain tulee kortin keskipisteeseen.
— Jos kortteihin tulee nimen eteen vaikkapa vahasinetti tai jokin muu koriste, tulee nimen alkaa vasta kortin keskivaiheilta. Tällöin ota huomioon, että jokainen nimi alkaa samasta kohtaa – korttien kokonaisuus on tällöin siistimpi.
6. Koristelu ja viimeistelyt
Paikkakorttien koristelu tuo niihin persoonallisuutta ja voivat sitoa paikkakortit paremmin kattauksen ja koko juhlan tunnelmaan. Kokeile vaikka seuraavia:
Lehtikullalla tehdyt kultahiput kortin reunaan
Vesivärillä vedetty utuinen viiva kortin alareunaan
Hääparin nimikirjaimilla kustomoitu vahasinetti
Kortin reunassa olevat viillot, joihin voi asettaa kukan tai eukalyptuksenoksan
Mieti, mikä sopisi parhaiten juuri teidän juhlaan ja anna mielikuvituksen laukata! Myös Pinterest on täynnä persoonallisia ideoita!
LOPUKSI:
PINTEREST-inspiraatiota
Olen kerännyt tälle Pinterest-boardille inspiraatiota ja ideoita paikkakortteja varten! Käy tsekkaamassa, ja jos ikinä postaat kuvan korteistasi someen, niin tägää mukaan @kalligrafiastudio – palan halusta nähdä mitä upeuksia saat aikaan!