Uupumuksen jälkeen kalligrafiayrittäjäksi

 
 
 

Lue Miran tarina siitä, miten hän käänsi Masterclassin avulla uuden sivun urallaan ja löysi merkityksellisyydentunteen uupumuksen jälkeen.


Hei upea Mira! Esittelisitkö itsesi, ja kerro miten alunperin innostuit modernista kalligrafiasta?


Heippa Aini! Olen Mira, tunnelmoija ja herkästi innostuva esteetikko. Ja tuore kalligrafiayrittäjä! Perustin oman kalligrafiayrityksen By Mira tänä keväänä. Oon aina rakastanut kauniita asioita ja inspiroitunut menneiden aikojen estetiikasta ja tarinoista. Tästä johtuen ei oo yllättävää, että ihastuin kalligrafiaankin! Kalligrafiassa viehättää just sen ääretön kauneus, historia taustalla ja sanojen äärelle pysähtyminen. 

Musta on ihanaa, että kalligrafian kautta mä voin itsekin luoda jotain kaunista. Kalligrafiaa näkyi mun Pinterest-feedissä ja olin ihastunut etenkin Annika Välimäen korttien fiilikseen. Vuonna 2020 kesän alussa istuskelin aurinkoisena aamuna meidän terassilla ja mietin, että kalligrafiaa voisi olla ihana opetella itsekin. Silloin törmäsin Kalligrafiastudioon ja olit just julkaissut sun kirjan modernista kalligrafiasta. Lainasin sen saman tien kirjastosta ja aloin haparoivin ottein harjoittelemaan. Mulla sattui olemaan sopivat välineet jo valmiiksi lukion kuvistunneilta eli pääsin saman tien kokeilemaan itse!

Masterclassille osallistuminen houkutteli jo heti ensimmäisellä kerralla, kun julkaisit kurssin. En kuitenkaan vielä uskaltanut lähteä mukaan vaan osallistuin kurssille ekan kerran kesällä 2021. Silloin en kuitenkaan ehtinyt paneutua kurssiin kovin syvällisesti, mutta opit jäi silti talteen. Kirjoittelin aina silloin tällöin, mutta mulle jäi tunne etten oikein päässyt syventymään taitoon. Mulla jäi siis fiilis, että haluaisin osallistua kurssille joskus uudestaankin. Kun Masterclassiin lisättiin Ainin valmennusvideot, päätin, että nyt on aika hypätä uudestaan mukaan! Ja silloin asiat loksahti enemmän kohdalleen! Yks käänteentekevä juttu oli webinaari motivaatiosta. Se loi muhun uskoa, että voisin oikeasti tulla taitavaksi kalligrafiassa ja hyödyntää sitä myös työkseni!


Millaisista lähtökohdista aloitit Masterclassin? Oliko se ensikosketus kalligrafiaan vai olitko siinä vaiheessa jo harjoitellut?

Siellä lukion kuvistunnilla oli tullut jo testattua kalligrafiaa, mutta siitä mulla ei ollut kyllä enää mitään muistikuvaa! Aloitin siis ihan nollasta. Taisin innostuksissani, ennen kun sain sun kirjan käsiin, käyttää terääkin väärin päin, haha! Pitkälle on siis tultu!

 


Mitkä olivat sulle Masterclassin tärkeimmät opit?

Koska mulla ei ollut aiempaa osaamista kalligrafian suhteen, opin mä kaiken perusteista lähtien Masterclassista. Siitä, kuinka kalligrafiakynää käytetään, millaisia välineitä tarvitaan ja kuinka lähteä muodostamaan kauniita kirjaimia. Kalligrafian digitointi on ollut myös yks tärkeimmistä opeista! Kaikkia taitoja oon hyödyntänyt myöhemmin omien tuotteiden teossa. Masterclass on rakennettu tosi selkeäksi ja kattavaksi kokonaisuudeksi, jonka edetessä kehittyy ihan huomaamattaan. Kurssilta on myös jäänyt vahvasti mieleen se, kuinka jokaisen tyyli on oikeanlainen ja oma kädenjälki saa olla juuri sellainen kun sen haluaa olevan. Väitän, että kaiken minkä oon oppinut kalligrafiasta, on peräisin Ainilta ja Masterclassista.


Ja nyt sulla on oma kalligrafia-alan yritys! 🥳 Kerro lisää millainen polku tää on ollut, kurssilta oman yrityksen perustamiseen?

Kun ensimmäisen kerran osallistuin Masterclassille, ei mulla ollut vielä ajatuksena lähteä perustamaan kalligrafiaan liittyvää yritystä. Mulla oli kuitenkin ollut jo pitkään ajatus, että yrittäjyys voisi olla oma juttu ja aiemmissa töissäni olin toiminut jo melko yrittäjämäisesti. Ekalta Masterclassilta mulle jäikin fiilis, että ehkä kalligrafiaa voisi hyödyntää joskus tulevaisuudessa enemmänkin.


Kun sitten uupumisen ja määräaikaisen työsuhteen päätyttyä mietin, että nyt voisi olla sopiva hetki lähteä kohti haavetta yrittäjyydestä, ajattelin ensin luonnollisen valinnan olevan sisällöntuotannon tarjoaminen. Olin työskennellyt sen parissa jo useamman vuoden ja tehnyt sitä myös kevytyrittäjänä. Kävin aluksi pari yrittäjyyskurssia, joissa työstin ajatusta tästä sisällöntuotannon yrityksestä, mutta se ei vaan tuntunut täysin oikealta valinnalta eikä saanut mussa aikaan sellaista innostumisen tunnetta.


Samaan aikaan kävin Masterclassia jo toistamiseen ja tässä välissä ajatus kalligrafian hyödyntämisestä työssä oli vaan kasvanut. Mulla oli puhelimen muistiinpanotkin jo täynnä ideoita omasta kalligrafiayrityksestä. Siinä vaiheessa kuitenkin ajattelin vielä, että noh sitten joskus kun olen tarpeeksi hyvä. Kävin yrittäjyyden ammattitutkintoa, kun kesken kurssin ystäväpariskunnalle kihlajaiskorttia tehdessä, mulla klikkasi, että ehkä mä voisin olla tarpeeksi hyvä aloittamaan. Ettei mun tarvitse vielä olla valmis, vaan voin keskeneräisenäkin lähteä jo kohti tätä unelmaa. Saman tien vaihdoin suuntaa ja tein tutkinnon työt kalligrafiayritykseen liittyen.


Tää kaikki tapahtui noin vuosi sitten ja näin alkoi pikkuhiljaa mun matka kohti kalligrafiayrittäjyyttä! Mikään muu ei oo kehittänyt mua kalligrafiassa niin nopeasti kuin se että aloitin tekemään. Nyt mietin, etten varmasti vieläkään olisi mielestäni valmis, jos en olisi tehnyt päätöstä aloittaa.


Mulla on aina tullut kalligrafiasta sellainen erityinen tunne ja se on tuntunut tupsahtelevan mun elämään kuin merkkeinä oikeasta suunnasta. Saan kalligrafiasta sen innostumisen tunteen ja koen voivani tarjota siihen oman näkemykseni. Uskon vahvasti, että kalligrafia on mun tapa luoda kauneutta tähän maailmaan. Ja rakastan sitä, että nyt omassa yrityksessä voin hyödyntää muitakin omia taitoja ja esimerkiksi valokuvata mun omat tuotekuvat.

Vaikka Masterclass ei suoraan ohjaa yrittäjyyteen, saa siitä kaikki tarvittavat opit kalligrafiayrittäjyyden aloittamiseen. Ainin positiivinen puhe yrittäjyydestä, kannustavat sanat ja esimerkki ovat rohkaisseet kulkemaan kohti omannäköistä elämää ja luoneet uskoa omien unelmien saavuttamiseen.

 


Millaisia projekteja oot päässyt tekemään yrittäjänä? Mitkä niistä on olleet mieluisimpia?

Olen päässyt heti alkuun tekemään jo tosi monipuolisesti erilaisia projekteja! Näitä on ollut esimerkiksi liiketilan somistus kalligrafialla, useampien häiden ja muistotilaisuuden paperituotteet ja kyltit, kortit erilaisiin juhliin sekä syntymätaulu kastelahjaksi. Tein myös muutaman oman postikortin!


Yksi mieleenpainuvimmista töistä oli tehdä polttareihin morsiamelle bride to be -nauha ja seurueelle nimikoidut rusetit. Oli tosi merkityksellistä tehdä kustomoidut ja modernisoidut tuotteet yhteiseen päivään, jota muistellaan taatusti pitkään.


Ihanin projekti, ja mun tähän mennessä kaikista isoin projekti, on ehdottomasti ollut klassisen elegantit häät, joihin pääsin suunnittelemaan ja tekemään kaikki häiden paperituotteet. Opin todella paljon, kuinka tuotteita kannattaa ja kuinka niitä haluan tehdä. Näissä tuotteissa pääsi hyödyntämään kaikkea Masterclassista opittua. Häissä nähtiin mun tekemät kyltit (tervetuloa, menu, after party & drinkkilistat), pöytäkolmiot ja paikkakortit kattauksessa sekä pöytäkartta peilissä.


Millaisia tulevaisuuden haaveita sulla on?

Haaveilen voivani tehdä tätä vielä pitkään! Toivon kasvattavani pientä kalligrafiayritystäni niin, että pystyn starttirahakaudenkin jälkeen jatkamaan yrittäjänä täysipäiväisesti. Näen itseni kalligrafina ja luovani hääparien päiviin tyylikkäitä ja harkittuja yksityiskohtia. Musta on ihanaa, kun saan välittää haluttua tunnelmaa paperituotteiden kautta. En näe mahdottomana myöskään sitä, että joskus mun tuotteita nähtäisiin ulkomailla häissä ja tapahtumissa.


Haluaisin myös päästä tekemään enemmän tuotteita yrityspuolelle! Haaveilin nuorempana suuntaavaani pr-alalle muodin pariin ja olisikin aika hienoa päästä toteuttamaan tätä unelmaa kalligrafian kautta.

Unelmoin myös omasta ateljeesta, jonne levittää paperit ja välineet kauniisti esille ja kutsua asiakkaita juttelemaan toiveistaan inspiroivaan ja kauniiseen ympäristöön, joka on sisustettu mulle tyypillisesti vintagelöydöillä. Koska rakastan pieniä yksityiskohtia, oikeasti haaveilen myös jo siitä, että paperituotteita ideoidessa juodaan asiakkaiden kanssa ateljeessa cappucinot, joissa on latteartina By Miran logo.

 


Mitä kalligrafia sulle merkitsee, mitä se on antanut sun elämään?

Kalligrafia on mun tapa luoda kauneutta tähän maailmaan. Siinä yhdistyy moni mun intohimo – visuaalisuus, vintagen tunnelma & estetiikka sekä tapahtumien suunnittelu. Kalligrafia tuntuukin täysin mun omalta jutulta! Vaikka olen tehnyt paljon muutakin visuaalista, kuten valokuvannut, tuntuu kalligrafia tuovan parhaiten esiin mun estetiikan ja osaamisen.

Uupumisten ja loputtoman mitä tehdä isona -pohdiskelun jälkeen, kalligrafia on tuonut mun elämään merkityksellisyyttä ja avannut myös uuden luvun mun työelämässä. Tätä ei taatusti olisi tapahtunut ilman Masterclassia!



Seuraa Miraa ja ihaile hänen herkkää kynänjälkeä:

Miran nettisivut: bymirakalligrafia.com

Instagram, Tiktok & Pinterest: @bymirakalligrafia

 

Masterclass ✨

Postauksessa Mira puhuu kaikesta, mitä on oppinut Masterclassilla ja miten kurssille osallistuminen on vienyt häntä eteenpäin.

Masterclass onkin takuuvarmasti kaunein ja kattavin suomenkielinen modernin kalligrafian verkkokurssi.

Kurssilla en ainoastaan opeta sinulle, miten piirrät kauniita kirjaimia, vaan näytän miten löydät oman kalligrafiatyylisi ja miten tuotteistat sen ammattimaisiksi, myyntiin kelpaaviksi kalligrafiatuotteiksi ✨