Näin saat musteen kestämään pidempään

 
 
 

3 vinkkiä, joiden avulla alat käyttää mustetta oikein


Yksi modernin kalligrafian ihanuuksista on se, että ei käytetä mustepatruunoita tai tusseja, vaan vanhanaikaista hiusterää ja irtomustetta. Terä dipataan musteeseen jotta sillä voidaan kirjoittaa.

Tämä tekee kaikesta jotenkin ekstra-herkkää ja ihanaa. Hiusterän piirtämät ohuen ohuet viivat ovat lumoavan kauniita.

Dippaus on kuitenin taitolaji ja terää tulee kastaa eli dipata musteeseen säännöllisesti.

(Sain kerran instagramissa ihailevan viestin yhteen kalligrafiavideoon. Siinä ei ihailtu kaunista käsialaa tai kirjaimia, vaan nimenomaan sitä seikkaa että kirjoitin kokonaista KOLME sanaa yhteen pötköön, ilman että piti kastaa musteeseen välissä!!) 

Oikea dippaustekniikka on onneksi aika helppo oppia:

01 | Kasta terä tarpeeksi syvälle

Terä saa upota mustepurkkiin ihan kunnolla, jopa 1,5-2cm syvyyteen. Siis niin, että terän päällä oleva, soikionmallinen kolonen peittyy musteeseen. 

Monesti aloittelijat kastavat vain aivan terän kärjen musteeseen, jolloin arvatenkin mustetta tulee terään tosi vähän, saa tehtyä yhden kirjaimen ja sitten muste taas loppuu. Älä siis ujostele vaan kasta kunnolla! 

HUOM! Pidä kuitenkin huoli että varsi ei sotkeudu musteeseen, sillä tällöin tulee sotkua. Eli nyrkkisääntö on tämä: koko terä saa upota musteeseen, varsi ei ollenkaan.

02 | Käytä oikeanlaista terää ja valmistele se huolella

Toiset terät pitävät musteen paremmin kuin toiset. Itse huomaan, että riittoisimpia teriä ovat Nikko G ja Blue Pumpkin (eli Brause 361 Steno), siinä missä esimerkiksi Hunt 101 piirtää niin runsaita viivoja, että sitä pitää olla kastamassa koko ajan.

Toinen tärkeä seikka on uuden terän “vihkiminen” käyttöön. Voit käyttää joko raakaa perunaa, astianpesuainetta tai kynttilän liekkiä tehdaspinnoitteen poistamiseksi. Ohjeet tulossa blogiin pian!

03 | Ethän paina liikaa?

Ohuiden ja paksujen viivojen välinen vaihtelu ja kontrasti on juuri se mikä tekee kalligrafiasta niin erityistä ja kaunista. Paksujen viivojen aikaansaamiseksi terää pitää painaa voimakkaammin paperiin.

Paksut viivat vievät kuitenkin paljon mustetta. Onkin mahdollista, että painat liikaa.

Jos alaspäinvetosi ovat niin paksuja että joudut kastamaan kynää useamman kerran yhden lyhyen sanan aikana, on mahdollista että painalluksesi on jopa liian voimakas.

(Tavallaan fiilistelen tällaista rouheaa kynänjälkeä tosi paljon, mutta sitä on mahdollista saada aikaan myös esim. Siveltimellä tai sivellintussilla. Näin kalligrafiaterällä tehdessä voi jättää viivat kevyemmiksi) 

Kevennä siis tietoisesti. Ei tarvitse painaa täysillä! Mutta varo – jos kontrasti katoaa kokonaan, kaikki viivat alkaa näyttää samalta eikä sekään ole hyvä. Tässäkin kultainen keskitie on kaikki kaikessa.

BONUS | Älä stressaa!

Jo se, että kiinnität tähän asiaan huomiota, auttaa sinua paljon. Älä ota tästä liikaa stressiä. Kalligrafian maailmaan kuuluu ilo, luovuus, leikkiminen ja uteliaisuus. Kokeile ja tutustu rauhassa. Ei haittaa vaikka kaikki ei olisikaan aivan täydellistä heti alussa – tai koskaan. Opit paremmaksi toistojen myötä, pikku hiljaa.

 

Paras muste moderniin kalligrafiaan

Hyvä muste on kalligrafian harrastajan ehkä se tärkein tarvike. Ei oikeastaan ole väliä miten loistavat terät ja varret sinulla on: jos muste ei ole hyvää, kaikesta tulee suttua. Siksi testasimme kymmeniä musteita löytääksemme parhaan.